Twoja lokalizacja: Cała Polska [zmień lokalizację]
Kontrast: A A A
Czcionka: A A+ A++
REPORTAŻE

Kocimorda, czyli bluszczyk kurdybanek

Avatar
Dodano: 2017-06-26 przez: Ziolko

Kurdybanek warto wykorzystać także w kuchni – dokładnie tak, jak robiły to nasze praprababki.

To pyszny dodatek zarówno do rosołu, jak i zupy ziemniaczanej. Potrawy wystarczy przygotować według ulubionego, sprawdzonego przepisu, a na koniec dodać kilka świeżych lub 1 łyżeczkę suszonych listków bluszczyku. Nadaje on piękny, delikatny, ziołowy aromat i ciekawy smak. Ziele to jest też doskonałą przyprawą do wiosennych twarożków, jak również masła ziołowego.

Dobrze komponuje się z grzankami z ciemnego pieczywa lub gotowanymi warzywami. Wielu miłośników mają też domowe pasty do kanapek oraz wszelkie sałatki z dodatkiem kurdybanku.

Prostym i pysznym sposobem urozmaicenia ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia jest posypanie przesmażonych ziemniaków posiekanym kurdybankiem.

Najłatwiejszym i najszybszym sposobem podania kurdybanku jest oczywiście napar w postaci pysznej herbatki. Wystarczy łyżeczkę ziela zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Tak przygotowana herbata ma jasny, delikatny kolor i wspaniały aromat. Doskonale smakuje z syropem z mniszka lekarskiego.

Oprócz tego, że kurdybanek zachwyca w kuchni, ma przede wszystkim mnóstwo właściwości wspomagających pracę naszego organizmu. Podawany na różne sposoby, poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn, co będzie szczególnie istotne po przebytej zimie. Regeneruje także nerki oraz wątrobę, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie pozostałych narządów.

Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz lub zobaczyć inne komentarze, musisz się zalogować.