Twoja lokalizacja: Cała Polska [zmień lokalizację]
Kontrast: A A A
Czcionka: A A+ A++
REPORTAŻE

Na nadchodzące ocieplenie przepis na lody toffi dwuskładnikowe

Avatar
Dodano: 2017-04-03 przez: Koko

Lody toffi z dwóch składników są bardzo łatwe w przygotowaniu i bajecznie smaczne!

Bez użycia maszyny, wystarczy tylko robot kuchenny, albo zwykły mikser. Bez mieszania podczas chłodzenia. Kilka minut miksowania i lody gotowe + czas mrożenia.

Przepis na litrowe opakowanie lodów toffi z dwóch składników

 

SKŁADNIKI:

 

500 ml śmietanki 36% lub 30%

400 g masy kajmakowej ( krówkowej ) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Masa kajmakowa przygotowywana z mleka skondensowanego - puszkę z mlekiem gotować na małym ogniu przez trzy godziny ( puszka powinna być przez cały czas gotowania całkowicie zanurzona w wodzie ).

Po podanym czasie puszkę z powstałą masą kajmakową wyjąć i przestudzić.

Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać przy pomocy miksera do uzyskania sztywnej masy.

Do ubitej śmietany włożyć 400 g masy kajmakowej ( gotowej/kupionej lub przygotowanej z mleka skondensowanego ), zmiksować do połączenia składników.

Tak przygotowane lody toffi z dwóch składników przełożyć do pojemnika, zamknąć i schować do zamrażarki.

Nie ma potrzeby mieszania lodów w trakcie chłodzenia.

Będą gotowe po około 4-6 godzinach mrożenia.

Lody toffi z dwóch składników podawać w pucharkach lub w wafelkach do lodów.

 

Źródło: wszystko-smacznie.pl

Komentarze Ilość komentarzy : 1
Jeśli chcesz dodać komentarz lub zobaczyć inne komentarze, musisz się zalogować.